Ingatlan árak változása ….érdekes megközelítéssel!

Ingatlan árak változása ….érdekes megközelítéssel!

Sokan évek óta hangoztatják, hogy vége az ingatlanár emelkedésnek, kidurran az ingatlanlufi. …és sokan hangoztatják és várják pontosan az ellenkezőjét. Mindkét táborba tartozó szakemberek véleményét nagy lelkesedéssel osztja és teszi közzé a sajtó, szinte nap, mint nap válogatás nélkül.

-------------------------------------------------------------------------------------

 Ebben a környezetben nem egyszerű sem az eladók, sem a vevők helyzete. Mi várható az ingatlanpiacon, rövid-, közép- vagy hosszú távon? Mindenki a saját elképzelésének megfelelő érvek és magyarázatok alátámasztására biztosan talál a sokféle megjelenő állásfoglalás között megerősítőt ….bármit is gondol.

--------------------------------------------------------------------------------------

Viszont az elvitathatatlan, hogy 2014 óta az összesített adatok alapján folyamatos az áremelkedés a használt ingatlan piacon. Természetesen árnyalja a képet az infláció és az, hogy területenként változó az áremelkedés dinamikája is (jellemzően a legtöbb helyen lassuló dinamika figyelhető meg, tehát lassul az ingatlanok áremelkedése vizsgált időszakról, időszakra).

.

Árváltozások 2020. I. és 2021. I. negyedéve között

Az MNB lakáspiaci jelentéséből látszik, hogy az összes régióban átlagosan 12,7%-al lettek drágábbak a városi lakóingatlanok az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest. A keleti országrészben egy kicsit átlag felett drágultak az ingatlanok, 14,6%-al.

Viszont…..

A halandó emberek sokkal nagyobb valószínűséggel találkoznak a hirdetési árakkal, mint az MNB grafikonjaival. Ott viszont mással szembesülhetnek.

Egy hirdetési portál vette a fáradtságot, hogy összehasonlítsa a hirdetési árak alakulását az elmúlt egy év vonatkozásában. Itt láthatjátok, hogy mire jutottak.

Ezek szerint elég csehül áll a városunk az országos átlaghoz képest.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy meglátásom szerint ők ezeket a számokat a saját oldalukon található meghirdetett ingatlan portfoliójukhoz viszonyították. Sajnos nincsenek információim, hogy az általuk vizsgált időszak kezdetén menyi nyíregyházi ingatlannal rendelkeztek, de a bejegyzés írásának idején 311 db lakás és 405 db ház volt található az oldalukon. Viszonyításképpen a vezető hirdetési portálon lakásból 909 db, házból 802 db található jelen pillanatban. Tehát rábízom mindenkire, hogy mennyire atombiztosnak veszik az adatokat.

 

E mellett érdekesnek tartom azt is, hogy míg városunkban 8% lenne csak a drágulás egy év alatt, addig Debrecenben 22%, Miskolcon pedig 29%.

 

Tehát meg kell ismételnem magam! Kösse fel a gatyáját az összes eladó és vevő a jelenlegi piaci viszonyok között, ha érdemi, releváns információt szeretne beszerezni az ingatlanpiacról napjainkban. Nincsen jobb ötletem, mint egy hozzáértő ingatlanértékesítő szakembert találni …nem mintha az sokkal könnyebb lenne!

Amennyiben érdekesnek találtad a bejegyzést, ezekről a Facebook oldalakról sem akarsz lemaradni!

Horváth Géza szakértői Facebook oldal
Nyíregyházi ingatlantulajdonosok Facebook csoport

Ha figyelemfelkeltőnek találtad a cikket és úgy gondolod, hogy másoknak is hasznára lehet itt megoszthatod! 

Hozzászólok