Eladó panellakás árak 2022 – Nyíregyháza

Eladó panellakás árak 2022 – Nyíregyháza

Az ingatlan.com hirdetési portál legfrissebb kimutatása alapján az érdeklődők, vevők újra felfedezték maguknak a panel lakásokat. Országosan 160 ezer hirdetés alapján vizsgálták meg az eladó panel- és téglaépítésű lakások iránti érdeklődés alakulását, valamint az árak változását az országos lakáspiacon.

  • Tavaly a fővárosi és megyeszékhelyen lévő eladó panellakásokra több mint félmillió érdeklődés jutott az ingatlan.com-on, ami 4 százalékkal haladja meg a 2020-as szintet

  • 2022 januárjában tavaly októberhez képest az egy eladó panellakásra jutó érdeklődések száma 14 százalékkal emelkedett, miközben a téglalakások iránti kereslet feleekkora mértékben nőtt

  • egy panelhirdetésre jutó érdeklődések száma közel 2 éves csúcson van, legutóbb 2019 tavaszán volt hasonlóan magas.

  • A panelek népszerűségéhez az is hozzájárul, hogy az emelkedő kamatkörnyezet ellenére a bankok is szívesen adnak hitelt ezekre a lakásokra

  • a panelek iránti keresletet növeli az államilag támogatott konstrukciók nagyobb súlya a vételárban. Ezek közé tartozik például a Családi Otthonteremtési Kedvezmény vissza nem térítendő támogatása és a CSOK mellé igényelhető államilag támogatott hitel. Ezek nagyobb arányú segítséget biztosítanak egy-egy panel esetében, mint egy téglából épül lakás vagy ház megvásárlásakor, amik drágábbak a piacon. várostól függően akár a kiszemelt lakás vételárának 30-40 százalékát fedezheti

Az alábbi táblázatban látható, hogy milyen különbségek vannak az eladó panel- és tégla lakások között városonként. Nagyságrendileg 15-30 százalékkal olcsóbbak a panelek.

Nyíregyházán az ingatlan.com merítése alapján a 368.000.- Ft a használt panellakások átlagára, a tégla lakások átlagára 430.000.- Ft.

Meggyőződésem, hogy ők a komplett nyíregyházi kínálatot vizsgálták és nem tettek különbséget különböző városrészek között. Így ezek alapján a panellakások 24%-al olcsóbbak a téglalakásoknál.

Én kíváncsiságból megnéztem a Nyíregyháza belvárosára vonatkozó számokat és egy picit szűkítettem a keresést, hogy pontosabb eredményt kapjak. Csak azokat az ingatlanokat néztem meg, amik „felújított”, „jó állapotú” és „közepes állapotúak” a hirdetőik szerint. E mellett kivettem a legdrágább és legolcsóbb ajánlatokat, hogy kisebb legyen a torzítás. Így érdekesebb is lett az eredmény.

Az adott paraméterekkel rendelkező panellakások átlagos négyzetméter ára: 385.000.- Ft, a tégla lakások átlagos ára pedig: 418.000.- Ft. Konkrétan 8% a különbség. Tehát 8%-al drágábbak az eladó használt tégla lakások Nyíregyháza belvárosában, mint az ugyanilyen kategóriájú panellakások.

Amennyiben érdekesnek találtad a bejegyzést, akkor ezekről a Facebook oldalakról sem akarsz lemaradni! 

Horváth Géza szakértői Facebook oldal

Nyíregyházi ingatlantulajdonosok Facebook csoport

Ha figyelemfelkelőnek találtad a cikket és úgy gondolod, hogy másoknak is hasznára lehet itt megoszthatod! 

Hozzászólok