Áremelkedés – sehol nem nőttek úgy az árak az EU-ban, mint Magyarországon!

Áremelkedés – sehol nem nőttek úgy az árak az EU-ban, mint Magyarországon!

…egy kicsit pontosítok …2015 óta!

A tavalyi utolsó negyedévben itthon átlagosan 2,1-szeres árat kellett fizetni a lakásokért 2015-höz képest, a második helyen pedig Csehország áll 2-szeres árnövekedéssel. A dobogó harmadik fokán Luxemburg áll, ahol 1,8-szor annyit kellett fizetni az eladó ingatlanokért mint 2015-ben.

 

 

Érthető módon fogalmazódik meg sokunkban a kérdés: „hogyan tovább?”.

 

Jelenleg két irány körvonalazódik, ami egymással szemben érvel! Mindkét álláspontnak az infláció a forrása.

 

Az egyik irányzat azzal érvel, hogy csökken a kereslet és továbbra is csökkeni fog az eladó lakások iránt, ami elsősorban az infláció miatt emelkedő kamatkörnyezettel, vagyis a lakáshitelek drágulásával magyarázható. Ebből következően, ha fogyatkoznak a vevők, akkor ez a keresletapadás egy árkorrekciót kell létrehozzon, ami az ingatlanok árcsökkenésében jelentkezik. Itt fontos megjegyezni, hogy a jelenleg zajló keresletcsökkenést konkrét számokkal tudja alátámasztani az ingatlan.com elemzése.

 

A másik álláspont az, hogy a masszívan erősödő inflációs félelmek az ingatlanpiacra terelik a befektetésre váró likviditást. A kínálat közben szűkül, mert sok eladó éppen az inflációs félelem miatt nem hajlandó eladni az ingatlanját, mondván, a pénzük most jó helyen van az ingatlanban. Mindezek együtt növelik az ingatlanok menedékeszköz-szerepét és az árnövekedést is.

 

Így olvasva mindkét verzió logikusan hangzik! Viszont egy ingatlan vásárlásában, értékesítésében sokkal inkább az érzelmek dominálnak a legtöbb esetben …így nagyon kíváncsian várom, hogy mi lesz a lakóingatlan árak sorsa az elkövetkező időkben!

Amennyiben érdekesnek találtad a bejegyzést, ezekről a Facebook oldalakról sem akarsz lemaradni!

Horváth Géza szakértői Facebook oldal

Nyíregyházi ingatlantulajdonosok Facebook csoport

Hozzászólok